De aannemer

Het zoeken naar een aannemer waarmee we ons huis gaan bouwen hebben wij als één van de grootste uitdagingen gezien. Het is ook niet niks, je gaat een paar Euroton naar zo'n bedrijf brengen en hoopt dan maar dat het allemaal goed komt. Wij zijn in dat opzicht niet over één nacht ijs gegaan en hebben meerdere bouwers benaderd, meerdere offertes aangevraagd en sommige aannemers meerdere malen bezocht.

Voor iedereen die nu bezig is met het zoeken naar een aannemer hebben we de door ons uitgekozen en bezochte aannemers op een rijtje gezet met onze ervaringen erbij.

Het is en blijft onze mening dus het kan best zijn dat anderen er anders over denken

Sprangers bvba

Als eerste hebben we om tafel gezeten met Dirk Sprangers, een zelfstandige aannemer uit Poppel. Via een collega van Emy zijn we bij hem terechtgekomen. Dirk was op dat moment een schitterend huis aan het bouwen in Puttershoek in Nederland. Hij heeft zeer veel kennis van bouwen en denkt goed mee tijdens het offertetraject. Zijn offerte was concurrerende met de andere aannemers.

De reden dat we niet voor Dirk Sprangers hebben gekozen is  omdat we voor ons gevoel niet voldoende garanties kregen voor het afbouwen van het huis bij eventuele calamiteiten. De offerte is zeer uitgebreid maar inzicht in details zoals stopcontacten, kozijnen e.d. was moeilijker te verkrijgen. Dirk Sprangers was voor ons de tweede of derde keus.

 

Superhuis

Superhuis was de tweede bouwer waar we mee in aanraking kwamen. Na het bezoeken van een "Open Deur" dag van een aantal van hun demowoningen waren we gecharmeerd van hun bouwstijl en kwaliteit. Zoals je bij "de koop" al kon lezen was het contact met Gert van Superhuis goed. We zijn een aantal keren teruggeweest om dingen aan te passen en door te spreken. De reden dat we uiteindelijk niet voor Superhuis hebben gekozen is dat er gebruik gemaakt wordt van onderaannemers en dit wilden we zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast is er geen showroom waar je materialen kunt bekijken.

Superhuis heeft naast traditionele bouw ook een tak voor houtskeletbouw (EcoHuis). 

Stessens NV

De derde aannemer is Stessens. Zij hebben in Geel een schitterende modelwoning staan en het is een bedrijf met een lange en goede traditie. Helaas was er tijdens het gesprek geen klik met de verkoper Alois Stessens. Het verkoopproces verliep niet echt soepel. Onze wensen hebben we in een half uurtje kenbaar moeten maken. Hierbij kregen we geen hulp van de verkoper en we hadden dus niet het idee dat hij onze wensen oppikte. De offerte liet een aantal weken op zich wachten en daarna zijn we nooit meer benaderd of de offerte goed en concurrend was. Toch staat Stessens in de bouwwereld goed bekend en hadden we over de kwaliteit van de bouw een goed gevoel.

De reden dat we niet gekozen hebben voor Stessens is het moeilijk definieerbare juiste gevoel. Dit was er voor ons niet.

Maison Blavier

De vierde aannemer was Maison Blavier. Via via hoorde we dat ze erg goedkoop bouwen. Dat klopt inderdaad. Op ons huis zou dit inclusief BTW ongeveer 60.000 euro schelen. Een flinke smak geld. Maar we hadden vanaf het begin een vreemd gevoel over deze aannemer. Als je geen enkele referentie krijgt, geen enkele foto te zien krijgt en nergens een door hun gebouwd huis kunt bekijken wordt het wel heel erg van een plaatje kopen. Na wat speurwerk kwamen we er ook achter dat de verkoper onafhankelijk is en je dus te maken hebt met meerdere partijen. Niet echt bevordelijk voor de duidelijkheid, deze aannemer viel dan ook vlug af.

 

Eijssen Woningbouw

De vijfde aannemer was Eijssen. Dit was echt een giller. Misschien ongelukkig maar onze eerste indruk was tijdens een zondag dat de showroom open was. Door de drukte hebben we de verkoper maar kort gesproken. Het was al vlug duidelijk dat hij niet echt bereid was een offerte te maken voor ons. Als we perse wilden konden we over 2 maanden een prijsopgave krijgen en dan alleen nog als we een offerte van een andere aanbieder zouden aanleveren. We zijn dus onverrichterzake naar huis gereden en we hebben ondanks dat we onze gegevens hebben achtergelaten, nooit meer iets vernomen. Helaas voor Eijssen spelen wij het spel niet op deze manier, afgevoerd van de lijst dus.

Na deze lange rij van aannemers waren we het eigenlijk een beetje beu en wilden we een beslissing nemen tussen een drietal aannemers, te weten Dirk Sprangers, Superhuis en Stessens. Op dat moment sprak Emy een collega die ging bouwen met RDK en razendenthousiast was. Uiteindelijk hebben we besloten dat we nog één keer naar een aannemer zouden gaan bezoeken, gelukkig maar.
RDK Bouw

Ergens in augustus hebben we een bezoekje gebracht aan de showroom van RDK in Rijckevorsel. Het was meteen raak. RDK heeft een prachtige showroom en een van de verkopers (Harry Wolthuizen) bleek een import Belg uit Friesland te zijn. We waren zeer gecharmeerd van een aantal zaken die RDK duidelijk beter dan haar collega's voor elkaar heeft zoals de showroom, het feit dat ze alle disciplines zelf in huis hebben (ze werken zonder onderaannemers), de referenties en de zeer uitgebreide informatie die ze kunnen verstrekken over onder andere de bouw, de toeleveranciers en het bouwproces. Dit is dan ook de reden dat onze uiteindelijke keuze hier terecht is gekomen.

Na al dat getwijfel en gezoek was voor ons nu de beslissing vrij gemakkelijk genomen. We gaan bouwen met RDK!

In "De bouwvoortgang" zullen we meer vertellen over de bouw en RDK.

 

De eerste keer dat het plan opvatte om een stuk grond te gaan kopen en zelf een huis te bouwen zijn we nog bij twee andere aannemers geweest. Het verhaal van de aannemers is natuurlijk niet compleet zonder deze twee aannemers. We hebben ze uiteindelijk niet meegenomen bij onze uiteindelijke beslissing.

 

Sibomat Woningbouw

We hebben uit interesse toch maar eens naar houtskeletbouw gekeken. We zijn naar een aantal modelwonigen in Walonië (net voorbij Brussel) gaan kijken. Ondanks dat de huizen heel warm aandoen van binnen vonden we de gehorige ruimtes en de scheuren op de naden van het hout toch te storend. Sibomat heeft ons prima geholpen en de prijs van een houtskeletbouw woning ligt 20% lager dan traditionele bouw. 

Danilith

In januari hebben we een bezoek gebracht aan Danilith. Dit is een prefab bouwer oftewel de muren worden gemaakt in een fabriek en dan naar de bouwplaats vervoerd.

Deze aannemer is zowel in Nederland als in België te vinden. De verkoper was vriendelijk en heeft ons uitstekend geholpen. Hij heeft het hele bouwproces van Danilith uitgelegd en we hebben een kijkwoning bezocht.

De reden dat we niet hebben gekozen voor Danilth is dat het ten opzichte van normale bouw duurder is. Uiteindelijk hebben we de keus gemaakt voor handwerk en dan valt een prefabbouwer dus af.